Baileys Chocolat Luxe: překvapte návštěvu originálními recepty od Jana Punčocháře

Očekáváte návštěvu? Ideální čas na exkluzivní recepty s likérem Baileys!

Čeká vás v bližší době důležitá role hostitelky? Potřebujete zazářit s opravdu originálním a výjimečným menu?Inspirujte se exkluzivními recepty šéfkuchaře restaurace Grand Cru, Jana Punčocháře, který připravil marinovaného lososa v Baileys Original a oblíbené makrónky s  likérem Baileys Chocolat Luxe.  Vyzkoušejte tento unikátní recept, s kterým se pečení, i pověstně náročných makrónek stane zaručeně vaší vášní.

Baylies Chocolat Luxe

Baylies Chocolat Luxe

Marinovaný losos v kávě s Baileys a datlemi

  • 600 g filet lososa 
  • 300 g soli
  • 150 g třtinového cukru
  • 50 g kávových zrn
  • 2 ks badyánu
  • 3 snítky tymiánu
  • 1,5 dcl BaileysOriginal
  • 1 ks limety
  • 1 dcl extra virgin olivového oleje
  • 8 ks větších datlí
  • 100 g jablka
Baylies Chocolat Luxe

Baylies Chocolat Luxe

Baileys - Chocolat Luxe

Postup:

  1. Filet lososa omyjte a osušte.
  2. V hmoždíři rozdrťte kávu s badyánem a přidejte do směsi sůl i cukru.
  3. Lososa zakápněte Baileys, řádně zasypte připravenou směsí a vymačkejte limetu. Nechte marinovat pod fresh folií dvě a půl hodiny v lednici.
  4. Marinovaného lososa vyjměte z lednice a omyjte.
  5. Nakrojte plátek asi 1 cm široký a položte na připravený talíř.
  6. Datle vypeckujte, rozpulte a zalijte Baileys, limetovou šťávou a olivovým olejem. Marinované datle položte na lososa, přidejte nakrájené jablíčko a pokapejte limetovou šťávou a olivovým olejem.
Marinovaný losos v kávě s Baileys a datlemi

Marinovaný losos v kávě s Baileys a datlemi

Makrónky s tonka fazolí plněné náplní z čokolády a Baileys

Na přípravu těsta budete potřebovat:

  • 250g mandlové mouky
  • 300g cukru moučka
  • 110g vaječných bílků
  • 10g tonka fazole
  • 110g vaječných bílků
  • 330g cukr krupice
  • 100ml vody
Makrónky s tonka fazolí plněné náplní z čokolády a Baileys

Makrónky s tonka fazolí plněné náplní z čokolády a Baileys

Postup:

  1. Mandlovou mouku smíchejte s cukrem moučka a nastrouhejte tonka fazoli. Přidejte 110 g tekutých vaječných bílků a dobře promíchejte.
  2. Povařte 300 gramů cukru krupice s vodou asi na 110 stupňů, nechte odstát a přilijte dalších 110 gramů vaječných bílků spolu s 30 gramy cukru krupice a vyšlehejte hladký sníh, dokud směs nevychladne.
  3. Gumovou stěrkou promíchejte sníh s mandlovou směsí, dokud nebude lesklá a částečně tekutá. Pomocí cukrářského sáčku vytvořte velké kapky makrónkového těsta na silikonovou podložku a pečte v horkovzdušné troubě při 140 stupních asi 12 – 15 minut. V průběhu pečení si připravte náplň. 

Tip šéfkuchaře Jana Punčocháře: prosetím mouky a suchých ingrediencí docílíte snadnějšího zapracování do těsta a navíc urychlíte proces kynutí!

Jan Punčochář

Jan Punčochář

Na náplň budete potřebovat:

  • 200g cukr krupice
  • 200g 70% čokoláda
  • 4ks vejce
  • 250g máslo
  • 2dcl Baileys
Makrónky s tonka fazolí plněné náplní z čokolády a Baileys

Makrónky s tonka fazolí plněné náplní z čokolády a Baileys

Postup:

  1. Do vodní lázně vložte vejce a cukr a ručně šlehejte, dokud nebude mít hmota konzistenci jako těsto na palačinky.
  2. Odstavte, přidejte hořkou čokoládu a Baileys. Nakonec utřete na kostičky nakrájené máslo a nechte vychladnout.
  3. Hmotu následně vložte do pytlíku a naplňte jednotlivé makrónky.

Více informací na: www.bailys.com, nebo www.stock.cz