Čeká vás v bližší době důležitá role hostitelky? Potřebujete zazářit s opravdu originálním a výjimečným menu?Inspirujte se exkluzivními recepty šéfkuchaře restaurace Grand Cru, Jana Punčocháře, který připravil marinovaného lososa v Baileys Original a oblíbené makrónky s likérem Baileys Chocolat Luxe. Vyzkoušejte tento unikátní recept, s kterým se pečení, i pověstně náročných makrónek stane zaručeně vaší vášní.
Baylies Chocolat Luxe
Marinovaný losos v kávě s Baileys a datlemi
- 600 g filet lososa
- 300 g soli
- 150 g třtinového cukru
- 50 g kávových zrn
- 2 ks badyánu
- 3 snítky tymiánu
- 1,5 dcl BaileysOriginal
- 1 ks limety
- 1 dcl extra virgin olivového oleje
- 8 ks větších datlí
- 100 g jablka
Baylies Chocolat Luxe
Baileys - Chocolat Luxe
Postup:
- Filet lososa omyjte a osušte.
- V hmoždíři rozdrťte kávu s badyánem a přidejte do směsi sůl i cukru.
- Lososa zakápněte Baileys, řádně zasypte připravenou směsí a vymačkejte limetu. Nechte marinovat pod fresh folií dvě a půl hodiny v lednici.
- Marinovaného lososa vyjměte z lednice a omyjte.
- Nakrojte plátek asi 1 cm široký a položte na připravený talíř.
- Datle vypeckujte, rozpulte a zalijte Baileys, limetovou šťávou a olivovým olejem. Marinované datle položte na lososa, přidejte nakrájené jablíčko a pokapejte limetovou šťávou a olivovým olejem.
Marinovaný losos v kávě s Baileys a datlemi
Makrónky s tonka fazolí plněné náplní z čokolády a Baileys
Na přípravu těsta budete potřebovat:
- 250g mandlové mouky
- 300g cukru moučka
- 110g vaječných bílků
- 10g tonka fazole
- 110g vaječných bílků
- 330g cukr krupice
- 100ml vody
Makrónky s tonka fazolí plněné náplní z čokolády a Baileys
Postup:
- Mandlovou mouku smíchejte s cukrem moučka a nastrouhejte tonka fazoli. Přidejte 110 g tekutých vaječných bílků a dobře promíchejte.
- Povařte 300 gramů cukru krupice s vodou asi na 110 stupňů, nechte odstát a přilijte dalších 110 gramů vaječných bílků spolu s 30 gramy cukru krupice a vyšlehejte hladký sníh, dokud směs nevychladne.
- Gumovou stěrkou promíchejte sníh s mandlovou směsí, dokud nebude lesklá a částečně tekutá. Pomocí cukrářského sáčku vytvořte velké kapky makrónkového těsta na silikonovou podložku a pečte v horkovzdušné troubě při 140 stupních asi 12 – 15 minut. V průběhu pečení si připravte náplň.
Tip šéfkuchaře Jana Punčocháře: prosetím mouky a suchých ingrediencí docílíte snadnějšího zapracování do těsta a navíc urychlíte proces kynutí!
Jan Punčochář
Na náplň budete potřebovat:
- 200g cukr krupice
- 200g 70% čokoláda
- 4ks vejce
- 250g máslo
- 2dcl Baileys
Makrónky s tonka fazolí plněné náplní z čokolády a Baileys
Postup:
- Do vodní lázně vložte vejce a cukr a ručně šlehejte, dokud nebude mít hmota konzistenci jako těsto na palačinky.
- Odstavte, přidejte hořkou čokoládu a Baileys. Nakonec utřete na kostičky nakrájené máslo a nechte vychladnout.
- Hmotu následně vložte do pytlíku a naplňte jednotlivé makrónky.
Více informací na: www.bailys.com, nebo www.stock.cz