Od 15.1. do 28.2.2018 bude probíhat již IX. ročník úspěšného Grand Restaurant Festivalu, který se uskuteční napříč celou Českou republikou.Těšit se můžeme na zvýhodněné degustační menu v 89 luxusních restauracích z prestižního Maurerova výběru Grand Restaurant. Mottem nadcházejícího ročníku je „Superfood za super ceny!“
Superpotraviny: jehnečí
Superpotraviny neboli „superfood“ jsou rostlinné či živočišné suroviny s vysoce blahodárnými účinky na naše zdraví. Vynikají neobvyklou koncentrací živin, vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Díky jejich vysokým nutričním hodnotám a vědecky prokázaným účinkům na zdraví našeho těla nám svým způsobem prodlužují život. Patří mezi ně například fermentovaná zelenina, včelí produkty, různá koření a divoké byliny, mořské řasy nebo mušle, ale i zvěřina, játra či „šťastné“ jehněčí.
Superpotraviny: mořské řasy
Grand Restaurant Festival 2018
V rámci Grand Restaurant Festivalu 2018 byli tímto fenoménem inspirováni šéfkuchaři zúčastněných restaurací, kteří své degustační menu sestavovali právě ze superpotravin. „Šéfkuchaři se do tématu opřeli skutečně s vervou. A tak, kromě klasických pokrmů, ochutnáme třeba mořské řasy, dezert z baobabu, ryby na mnohé způsoby, habešskou bezlepkovou mouku, reishi – houbu nesmrtelnosti, ale i naše lokální superpotraviny jako třeba rakytník, moruši či ostropestřec v těch nejkreativnějších variacích“ říká Pavel Maurer, zakladatel festivalu.
Hotel Four Seasons
Prvním z nich bude Slavnostní superfood raut, ve Francouzské restauraci Art Nouveau v Obecním domě, jako zahájení celého festivalu. Dalším z mnoha Mňam Zážitků je Fauna & Flora & Aqua, v rámci kterého navštívíme nový Levitate Restaurant a ochutnáme osmichodové degustační „superfood menu“. Následně se přesuneme do vietnamské tržnice SAPA, kde nás bude čekat prohlídka místních obchodů, buddhistického chrámu a na závěr i cooking class, ve které si vyzkoušíme vařit z lokálních ingrediencí a superfood.
Le Terroir
Dalším zážitkem bude program s názvem Genius loci. Zde zavítáme so starého centra Prahy a navštívíme Aquarius Restaurant, CottoCrudo v hotelu Four Seasons a Café de Paris. Na vícechodovou degustaci čínské, japonské, thajské, indonéské či indické kuchyně, „Teppanyaki show“ a „Sushi Workshop“ se můžeme těšit se Zážitkem Asian Temple – vůně a chutě Asie. Díky Mňam Procházce zvané In vino veritas zavítáme do proslulé restaurace U Malířů 1543 a do románských sklepení Le Terroir, kde nás vedle ochutnávky pokrmů čeká i degustace špičkových vín.
Francouzská restaurace Art Nouveau
Vyrazíme také mimo Prahu, kde navštívíme špičkový Hotel Horizont a Lesní boudu, kde ochutnáme původní stravu krkonošských horalů ze superpotravin z místní farmy. Všech Mňam Zážitků se zúčastní i Pavel Maurer, zakladatel festivalu. Navíc se můžete zakoupením degustace podílet na pomoci s Grand Restaurant Festivalem - Indiánský kmen Arhuaco usilující o získání svého území v pohoří Sierra Nevada v Kolumbii obdrží část výtěžku z Grand Restaurant Festivalu.
Degustace špičkových vín: Grand Restaurant Festival
Více informací naleznete na: www.grandrestaurantfestival.cz